Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).

Dit weekend fototentoonstelling Hoeilaart retro 50 jaar

dinsdag 12 nov 2013

Dinsdag 12 november - Naar aanleiding van haar gouden jubileum brengt de Heemkundige Kring “ Het Glazen Dorp” een tentoonstelling die u terugvoert naar het nog niet zo verre verleden van Hoeilaart. Het gaat om een tentoonstelling van foto’s die gemaakt werden in de tweede helft van de 20e eeuw. Op die manier wil de kring een deel van haar ruime fotodatabank voor het voetlicht brengen die tot nog toe niet aan bod kwam. Deze fotodatabank bevat thans zo’n 20.000 opnames die verband houden met de gemeente Hoeilaart.
 
(FOTO 1: 1988 - HELIKOPTERFOTO. JOSEPH DENAYERSTRAAT, VICTOR MERTENSSTRAAT EN RECHTS DE JOSSE BIESMANSSTRAAT. MIDDEN ONDERAAN DE ZAAL DE BOODT.)
 
Uit deze collectie werden twee onderwerpen gekozen: foto’s die gemaakt werden door Dhr Gaston Vanderdood en foto’s gemaakt door de leden van de fotokring “Fodiak”. De meeste foto’s zijn nog zwart/wit, ongeveer één derde is echter reeds in kleur. In totaal gat het om zo’n 150 foto’s die zullen getoond worden.
De foto’s van Dhr Gaston Vanderdood betreffen voornamelijk de jaren ’60 en ’70. Hij ging regelmatig foto’s maken van typische Hoeilaartse (oudere) gebouwen of straten. Vele van hen hebben ondertussen veranderingen ondergaan. Wat in de eerste plaats bedoeld was voor zijn eigen collectie kan thans door iedereen bekeken en becommentarieerd worden. Het is dank zij zijn zoon Ludo dat de kring deze mocht opnemen in haar gegevensbank.
 
De leden van Fodiak hadden veelvuldige belangstellingspunten, velen van hen hebben echter ook stilgestaan bij, en vastgelegd wat er in hun dorp gebeurde. Bij hen vindt men ook meer algemene landschapsfoto’s, naast foto’s van straten en gebouwen. Hier gaat het meer om de jaren ’80 en ’90. Na de opheffing van de vereniging zorgde gewezen voorzitter Bob Walkiers ervoor dat deze foto-getuigenissen terecht kwamen in de fotodatabank van het Hoeilaartse archief waar hij trouwens met hart en ziel nog steeds verder aan werkt.
 
 
1982. WINTERZICHT OP DE KERK EN DE GEMEENTESCHOOL VANAF HET VOETPAD LANGSHEEN DE ALBERT BIESMANSLAAN.
 
Zowel bij Gaston Vanderdood als bij Fodiak zijn er ook heel wat zichten genomen vanuit de hoogte: de kerk, de watertoren, een hoogtewerker en ook uit de helikopter. Dergelijke zichten zijn soms erg verrassend. Vooreerst omdat we niet gewoon zijn ons dorp vanuit dit gezichtspunt te bekijken, anderzijds ook omdat ze de binnenruimte tussen de bebouwing tonen. Wat bij beiden minder aan bod komt zijn de verschillende (nieuwe) verkavelingen: Pittoresk, Sloesveld, Tentrappen, Farendijs.
 De tentoonstelling van de Heemkundige Kring gaat door in het gemeenschapscentrum Felix Sohie op zaterdag 16, zondag 17, zaterdag 23 en zondag 24 november . De openingsuren zijn op zaterdag van 14 tot 17 uur en op zondag van 10 tot 12 en van 14 tot 17 uur. Inkom is gratis. Tijdens de tentoonstelling bestaat er ook een mogelijkheid om een kopie van deze foto’s te bestellen. Ook de jaarkalender 2014 over wereldoorlog I en het nieuwe woordenboek van Dr Van Orshoven kunnen er aangekocht worden, naast de andere publicaties van de kring.