Index

maandag 19 nov 2012

Er is weer het één en ander te doen over de index. De werkgevers zouden de index liefst gewoon afschaffen. Dat is natuurlijk beter voor hun portemonnee. Dat is meer winst voor de werkgever. De werknemers daarentegen willen het graag behouden zoals het is. Nogal normaal dacht ik zo. Als de prijzen omhoog gaan dan volgt het loon ook een beetje. Anders worden de werkmensen alsmaar armer.
 
Maar toch is er iets dat niet helemaal klopt aan het systeem van de indexaanpassing. Het zijn vooral de hoge vakbondsmensen die niks willen weten van de afschaffing van die indexaanpassingen. En dan komt mijn slecht karakter weer boven. Ik kan ook rekenen en dat is dan misschien de reden dat ik nogal twijfel aan de goede bedoelingen van dikverdienende vakbondsbonzen. Als de gewone werkende mens 1.000 euro per maand verdient dan krijgt die bij een indexaanpassing 20 euro opslag. Maar een veelverdiener die pakweg 5.000 euro per maand verdient krijgt 100 euro opslag. En dan maar orakelen dat ze de werkmens verdedigen. Ik heb eerder de neiging om te geloven dat ze het voor hun eigen zak doen. Zou het niet beter zijn om dat een beetje aan te passen. Bijvoorbeeld iemand die minder dan 1500 euro verdient krijgt de volle indexaanpassing. Iemand die tussen 1500 en 3000 euro verdient krijgt de helft van de aanpassing en iemand die meer dan 3000 euro binnenrijft krijgt niks meer. Zo zou de kloof tussen arm en rijk beetje bij beetje verminderen. Al zien de veelverdieners dat blijkbaar zo niet.
 
De hoge pieten zijn volgens mij alleen maar bezig met zichzelf te verrijken. Op kosten van de sukkelaars die het allemaal maar moet opbrengen. Want laat ons eerlijk blijven, wat presteren die vakbondsonderhandelaars zoal? Ik heb het zo niet voor die mooipraters die alleen maar bezig zijn met zand in de ogen van werkende mensen te strooien. En voor de rest hun zakken te vullen op kosten van de brave mensen. Ik noem dat profiteren. Maar ik zal wel een dommekloot zijn zeker. Want simpele mensen met boerenverstand moeten hun mond houden en werken tot meerdere eer en glorie van de profiteurs. Zo zit onze wereld in elkaar. Al zal het mij allemaal geen zorg zijn want ik ben gepensioneerd en krijg de indexaanpassing zonder er voor te werken. En zijn we niet allemaal een beetje egoïst ?

3778 keer gelezen