De financiêle toekomst van Hoeilaart

dinsdag 10 sep 2024

Beste Hoeilander,

Drie maand geleden MOESTEN we ons aanmelden bij het stemkantoor voor Vlaanderen, België en Europa.

Binnen een maand MOGEN we gaan stemmen voor de gemeente- en provincieraden , ook in Hoeilaart. 

Vier partijen zullen dingen naar uw stem: Heel Hoeilaart (CD&V), Team 1560 (Open VLD), Pro Hoeilaart en Voor U Hoeilaart.  

Om dan vanaf 1 januari 2025 opnieuw voor 6 jaar de gemeente te besturen. 

Stilaan kunnen we ook kennisnemen van hun programma,spijtig om zeggen maar dat programma zal voor iedereen bescheiden moeten  blijven. De financiële situatie van Hoeilaart is immers barslecht.

Dus één belangrijk thema : de gemeentefinanciën 

Financiële situatie.

In 2023 heeft Hoeilaart een schuld per inwoner van 2.673 euro. Hiermee behoren we tot een slechte club van ongeveer 25 gemeenten in Vlaanderen die een schuld dragen van meer dan 2.500 euro per inwoner. De volgende jaren zal dus veel van de jaarlijkse inkomsten gaan naar het aflossen van de gigantische 31 miljoen schuld en het betalen van intresten hierop. Dus er zal na de verkiezingen niet veel ruimte zijn voor verdere noodzakelijke investeringen zoals zorg voor de kleinsten, de ouderen en degelijke straten en voet -en fietspaden. De zwarte strepen en het oplapwerk alom van de laatste maanden om wat zand in de ogen van de kiezer te strooien,  zullen blijven. Binnen twee à drie jaar kan men terug herbeginnen.  Het wordt gewoon de winkel openhouden. Echt beleid zal noodgedwongen stilvallen voor enkele jaren. Of de belastingen zouden moeten flink verhoogd worden. Welke partij gaat akkoord om een financiële audit te bestellen?

Omgevingsbeleid

Nu moet beleid niet altijd massa’s geld kosten. Bijvoorbeeld het Omgevingsbeleid. Het huidige bestuur heeft terecht een begin gemaakt van de bouwshift. Verdichting in de kern en minder bouwen buiten het dorp. Verdichting wil evenwel niet zeggen dat je op elke hoek van de straat een bouw moet toestaan van enkele verdiepingen. De poort openzetten voor projectontwikkelaars zal Hoeilaart ook niet helpen. Dan wordt het een commerce van bouwen, kopen, en verkopen. Enkel de kapitaalkrachtigen kunnen hierin mee. Het huidige RUP Kern is zeer ruim opgevat zowel over afbakening van de kern als inzake voorschriften. De laatste jaren hebben we gezien tot wat dit kan leiden. Het bestuur moet meer vat krijgen op dit RUP. Het RUP Kern+ waar in alle stilte aan gewerkt wordt moet onder het vergrootglas. Het gemeentelijk Ruimtelijk structuurplan moet ook herbekeken worden. Daar staan nog te veel mogelijkheden in om op langere termijn toch te bouwen buiten de Kern. Welke partij durft  stelling te nemen over deze omgevingsplannen?

Met het omgevingsbeleid komen we automatisch bij andere thema’s terecht. Zoals mobiliteit en verstedelijking. Hoeilaart is intussen één grote parking geworden met uitvalswegen die meer aan autostrades doen denken dan aan gemeentelijke wegen. Files van enkele honderden meters zijn nergens nog een uitzondering. Hoeilaart is stilaan het meest verdicht dorp van Vlaanderen en straalt steeds meer de sfeer van verstedelijking uit. De toename van de bevolking kan hier geen afdoende uitleg voor zijn. 70% van de toename van het aantal inwoners , elk jaar 100 à 180 inwoners erbij, heeft te maken met migratie. Slechts 30% is gebonden aan de natuurlijke aangroei. De abnormale stijging van het aantal inwoners in vergelijking met buurgemeenten riskeert ook de eigenheid van de gemeente en onze streek in gevaar te brengen. Welke partij gaat akkoord om een nieuwe studie over de bevolkingsprognose te bestellen?

Er staat veel op het spel........

 

355 keer gelezen