Op zoek naar de geschiedenis van de kaastaart

dinsdag 25 jan 2011

Tegen 15 februari wordt een dossier voorbereid om voor onze kaastaart een officiële erkenning als “streekproduct” te verkrijgen. Een belangrijk luik van dit dossier moet het bewijs leveren dat de kaastaart in onze streek al vele tientallen, zelfs honderden jaren, een echte traditie is.
 
Daarom zijn de verantwoordelijken op zoek naar verhalen, krantenknipsels, foto’s en wetenswaardigheden die teruggaan tot de tijd van onze ouders en grootouders.
 
Wie herinnert zich nog verhalen over de momenten dat kaastaarten thuis gebakken werden, bij welke gelegenheid? Het is algemeen bekend dat de zomer- en winterkermis het moment bij uitstek waren om thuis kaastaarten te bakken. Ook het einde van het knipseizoen in de druivenserres bleek geschikt te zijn. Er werd trouwens niet alleen thuis gebakken, vaak werd de oven van de bakker in de buurt geleend om de taarten af te bakken. Meestal was het wel de Leuvensestoof.
 
Heeft er iemand ooit van oudere familieleden of kennissen gehoord waarom in onze kaastaart een laagje appelmoes zit (vroeger pâte de pommes)? Waar komt die vandaan? Wie kan helpen deze geheimen te ontsluieren? Wie heeft familiefoto’s van feesten van vroeger waar toevallig een kaastaart afgebeeld wordt? Of vindt u in het familiearchief nog menukaarten waar de kaastaart op vermeld staat? Liggen daar dan misschien ook nog oude recepten bij, of enige informatie die zou kunnen helpen in het vinden van bewijsmateriaal om het ‘traditionele’ karakter van de kaastaart te staven?
 
Aangezien het dossier binnen moet op 15 februari, is er wat haast bij. Wie kan helpen, neemt contact op met de cultuurdienst Hoeilaart (02 657 05 04) of e-mail vandenbergh.mieke@hotmail.com of redactie@hoeilander.be 0475 26 66 22.
 
Help ons in de zoektocht naar de diepste geheimen van de kaastaart, zoek mee!