De gasballon van 1951 (video)

donderdag 23 jul 2015
play video

De vierde druivenfeesten in 1951 werden o.a. gekenmerkt door het oplaten van een gasballon. Je leest het goed, geen luchtballon maar een gasballon. Het was de periode dat de automobielverengingen de auto populair wilden maken. Wie een auo kocht moest er ook iets mee kunnen doen en zo werden overal ten lande rally's georganiseerd. De ballon werd opgelaten en het was de bedoeling dat iedereen de ballon volgde in zijn vlucht om er bij de landing als eerste bij te zijn. Dat was de inzet. Gevaarlijk als je het ons vraagt en de formule werd snel aangepast om alles veilger te maken.

De gasballon werd opgelaten op de gedempte Molenvijver waar later meer dan twintig jaar later de sporthal zou komen te staan. Veel volk woonde dit evement bij  en wie er bij was zal het zich wel herinneren. Voor deze ballon werden door de gasmaatschappij voorlopige leidingen gelegd. Eenvoudig was het niet aar wel spectaculair.

Verder in het filmpje zie je beelden van de jaarlijkse Mariaviering op 15 augustus aan het kapelleke van Welriekende.

Meer filmpjes van toen vind je in onze rubriek DoenderTV - oude filmpjes helemaal bovenaan de website . Veel kijkplezier.