Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).

Een belangrijke bladzijde druivengeschiedenis ten grave gedragen

maandag 10 nov 2014

Vandaag 10 november nam Hoeilaart afscheid van  Florent Mat die vorige woensdag op 98-jarige leeftijd overleed. Hij was een van de meest gerenommeerde  serristen van onze gemeente, de grote specialist van de Leopold III druif.  Florent was de schoonzoon van Emile Denayer die er in 1937 eindelijk in slaagde om deze 'rolls royce' onder de Belgische druiven, te telen: het resultaat van 12 jaar experimenteren. Vijf jaar later overleed Emilie en dochter Julienne bouwde het serrebedrijf aan de Raymond Lauwersstraat, samen met haar echtgenoot, Florent Mat, uit tot een van de meest gespecialiseerde 'travaux' van Hoeilaart. Florent Mat was een topserrist.

In 1987 wijdde Radio Zoniën een aflevering van het programma "In het Serreke geboren" aan deze uitzonderlijke druif. Jan De Brabander praatte en uur lang met Florent Mat en Jullienne Denayer. Als eerbeton aan de overledene halen we deze historische radiouitzending even vanonder het stof. Klik hier voor toegang tot onze rubriek "Radio Doender". Veel luistergenot!