Hoeilaarts ereburger ridder 'Marc Sleen' is overleden (muziekfragment)

maandag 07 nov 2016

In zijn woning op Pittoreske is gisteren, zondag, striptekenaar en Hoeilaarts ereburger, ridder Marc Sleen, op 93 jarige leeftijd overleden.  Hij is vredig en waardig ingeslapen na een boeiend en vooral uiterst gevuld leven.  Marc Sleen was de vader van populaire stripreeksen als Nero, , De Lustige Kapoentjes, Piet Fluwijn en Bolleke ... maar hij was voor de Hoeilanders vooral een kleurige figuur op wie vele verenigingen steeds een beroep konden doen. Diverse verenigingen werden trouwens naar Nero vernoemd zoals Nerorock, Nero's badmintonclub en Nero's Muzikanten.

In 1994 stond het Druivenfestival volledig in het teken van "Hoeilaart, waar Nero thuis is". Dat jaar werd de basis gelegd voor de restauratie van het tramstation en werd het standbeeld van Nero ingehuldigd. Voor die gelegenheid componeerde oud-Hoeilander Elias Gistelinck zijn "Portrait of Marc Sleen" waarin het thema van het Hoeilaarts Feestlied werd verwerkt (beluister MP3-bestand). Het symfonisch orkest van de BRT speelde het openingsconcert.

Aan Marc Sleen verliest Hoeilaart een trouwe vriend, een supporter van de druif en niet in het minst onze meest beroemde bekende Vlaming.

Veel sterkte voor de familie en vrienden. 

Marc Sleen begon zijn carrière in 1944 als cartoonist bij De Standaard, een jaar later bracht hij de reeks ‘De Avonturen van Piet Fluwijn en Bolleke’ uit. Nero, zijn bekendste creatie, dook voor het eerst op in oktober 1947 in de strip ‘De avonturen van Detectief van Zwam’ in De Nieuwe Gids.

Sleen was onder meer ereburger van Hoeilaart, Hulshout, Sint-Niklaas, Turnhout en het Nederlandse Sleen. (bron De Standaard)