In memoriam dr. Alfons Van Orshoven (audio, video en documenten)

zaterdag 13 jun 2020

Vandaag, zaterdag 13 juni, hebben we in de Sint-Clemenskerk afscheid genomen van dr. Alfons Van Orshoven die op 4 juni 2020 overleed, op 98-jarige leeftijd. Een plechtigheid in volle coronatijd, met de nodige beperkingen en maatregelen, maar vooral een stijl- en respectvol afscheid van een Doender die Hoeilaart bijna 100 jaar lang intens heeft gekleurd.

Alfons Van Orshoven was een man met een sterk verhaal, een meesterverteller die altijd boeide, passioneel en tegelijk relativerend met een fijn gevoel voor humor. Met Alfons Van Orshoven verliest de Hoeilaartse geschiedenisliefhebber een memorabel en ongeëvenaard geheugen; een schat aan informatie, tot in de kleinste details.

Alfons leidde een leven van dienstbaarheid maar schuwde de verantwoordelijkheid niet om zelf het roer in handen te nemen, lokaal, regionaal en nationaal, om vol enthousiasme deze wereld stap voor stap een stukje beter te maken.

Wij willen de familie graag onze innige deelneming overmaken en de hoop uitspreken dat de Hoeilaartse gemeenschap, na de coronatijd, de gelegenheid krijgt om deze geliefde doender een verdiend groot afscheid te bieden waar alle Hoeilanders op aanwezig kunnen zijn. 

Hoeilaart heeft vandaag een stukje van zichzelf moeten weggeven maar de herinnering blijft, warm en vol bewondering voor een fijn man.

Hoeilander.be had het geluk om enkele jaren geleden twee voordrachten van Alfons op video te vereeuwigen, een over het Hoeilaart dialect en een over Hoeilaartse humor: historische documenten van een bijzondere waarde, volledig in het teken van de Hoeilaartse identiteit

Wens je deze unieke onvergetelijke video's te (her)ontdekken, klik dan hier, en selecteer de gewenste episode.

In bijlage vind je ook de preek van E.H. pastoor Roger Nuyts en de rouwbrief.

Daarnaast haalden wij een lied uit ons archief, waarvan Alfons de tekst schreef en Jos Derom de muziek (klik boven op het 'play' symbool). Je vindt de partituur in bijlage. De opname komt uit het concert "Hoeilaartse Melodieën in concert 2017" met de stemmen van Joris Bosman en Jan Van Assche. Aan de piano hoor je Willy Vervloet.