"Orakel van Delphi" wint Hoeilaart Quizt (uitslag, enkele vragen en fotoalbum)

zondag 29 jan 2017

Vorige vrijdag kwamen 23 ploegen samen in het GC Felix Sohie voor "Hoeilaart Quizt", de multimediaquiz van het Davidsfonds. In 8 ronden en 1 rode draad samen, goed voor maximum 287 punten konden de kandidaten hun kennis testen. De winnaars, "Het Orakel van Delphi", behaalden 215 punten en wonnen zo met een ruime marge van de nummer 2, de ploegen, "De winaars van volgend jaar" en "Muscaloco", eindigden ex aequo met 195 punten. Slechts drie ploegen behaalden geen 50%. De volledige uitslag vind je in bijlage.

Gedurende bijna vier uur werd over de meest uiteenlopende onderwerpen de kennis van de kandidaten getest. Ter illustratie hebben wij bij dit artikel twee vragen gevoegd. De eerste is een vraag over film en de tweede zoomt in op geschiedenis. Test zelf je kennis!

Een vraag, over rivieren, zorgde voor wat verwarring, en moest op het moment zelf bijgestuurd worden maar de avond verliep verder vlot en aangenaam.  Een leuke quiz is altijd meegenomen!

De mooie prijzentafel  was dit jaar samengesteld dankzij de mooie bijdragen van Mimi's Optiek, Filip Sport, KBC verzekeringen Elsbeth & Wim Laureys, Autocenter Derudder, Pralido, wijnhuis Holar & Isca, Eliona Winterhalter, het Davidsfonds, Standaard Boekhandel, Hoeilander.be, fruit Gert Vandervoort en bakkerij Linda Vandervaeren.

Foto's: KarelVA en JanVA

Filmvraag: Je hoort een medley van filmmelodieën, gebracht door de groep String Fever. Niet minder dan 20 verschillende films komen aan bod. Telkens er een nieuw fragment komt, tonen wij ook een foto van een acteur die meespeelde in de film. De opdracht is eenvoudig: zoek de titel van elke film.  Lidwoorden tellen niet mee en de titels zijn in het Engels. Maakt de film deel uit van een reeks zoals bvb. Batman, dan gebruik je de titel van de reeks.

Klik hier voor de video met de fragmenten.

Het antwoord vind je door hier te klikken.

Geschiedenisvraag: Was het 1517, 1617, 1717, 1817 of 1917. Hieronder vind je 12 historische gebeurtenissen. Vertel ons wanneer deze plaatsvonden. 

 1. Gentse Universiteit opent de deuren.
 2. Februarirevolutie in Sint-Petersburg.
 3. Geboorte van Francis Drake (piraat – viceadmiraal)
 4. In Londen op de Thames vindt de permière plaats van de Watermuziek van George Frederich Händel. 
 5. Regering verklaart Finland onafhankelijk van Rusland. 
 6. De New York Stock Exchange wordt gesticht
 7. De 17-jarige Lodewijk de 13de dwingt zijn moeder Maria de Medici om zich terug te trekken en de macht aan hem door te geven. 
 8. De eerste vrijmetselaarslogen opent de deuren in Londen.
 9. Missisippi wordt de 20ste staat van de USA. 
 10. Maarten Luther spijkert zijn 95 stellingen aan de kerkpoort van Wittenberg 
 11. Het Ottomaanse rijk verovert met sultan SELIM I Egypte 
 12. Keizerin Maria Theresia van Oostenrijk wordt geboren. 

Klik hier voor het antwoord op de geschiedenisvraag.