Oud restaurant La Terrasse op instorten (enkele foto's)

maandag 21 mrt 2016

Vorige zaterdag, rond 18u30 haalden brandweer en politie de zware middelen boven. De Groenendaalsesteenweg ter hoogte van het Dumbergplein werd geblokkeerd door tal van dienstvoertuigen. Reden van dit kleurig spektakel: het zeer oude gebouw waar jaren geleden restaurant "La Terrasse" was in gevestigd en later een pizzeria, staat op instorten. Dit huis dat je zelfs op zeer oude postkaarten (zie foto helemaal onderaan) van Hoeilaart terugvindt, staat al jaren te verkommeren en wordt eigenlijk bij elkaar gehouden door vier stalen steunbalken, zonder de welke er allang geen muur meer overeind zou staan. Vooral de gevel aan de kant van het Dumbergplein staat serieus bol en sinds kort komen er ook meer en meer barsten in het gedeelte boven de hoogste steunbalk.

Het was een van de vorige eigenaars die dit zaterdag had opgemerkt en de hulpdiensten alarmeerde. Ter plaatste konden deze enkel maar vaststellen dat het gebouw inderdaad in een bijzonder slechte toestand is. De politie spande een veiligheidslint zodat de voetgangers het voetpad niet meer kunnen gebruiken. De kans is immers groot dat ze anders, bij eventuele instorting, onder het puin zouden kunnen terechtkomen.

De buurtbewoners hebben er de gemeente al meerdere malen op gewezen dat de integriteit van het gebouw ver zoek is en dat de instorting nakend is. Een veilige situatie kan je dit  alleszins niet meer noemen. Hoe het nu verder moet is nog onduidelijk.