Pro Hoeilaart sleept veruit belangrijkste schepenpost in de wacht!

donderdag 25 okt 2018

De kogel is door de kerk. Open Vld gaat, ondanks een absolute meerderheid, verder met huidige coalitiepartner PRO Hoeilaart, die haar aantal zetels verdubbeld zag. Gisterenavond viel de beslissing . Samen vormen zij een meerderheid van 16 op 21 zetels. De volgende twee maanden gaan zij een nieuw bestuursakkoord uitwerken. 

Met CD&V is de voorbije twee weken niet gepraat en zij wordt dus in de nieuwe gemeenteraad de enige oppositiepartij. De bevoedgheidsvederling van het schepencollege ziet er als volgt uit:

  • Tim Vandenput – Burgemeester (Open VLD) Veiligheid, Financiën & Begroting & AGB, Ruimtelijke Planning Personeel  en Burgerlijke stand
  • Eva De Bleeker – 1e Schepen (Open VLD) Sport,  Onderwijs, Kinderopvang & Gezin, Inclusie & Gelijke Kansen, Vlaams karakter, Klimaat & afval, en ZorgSite Dumberg (Woonzorgcentrum & Kinderdagverblijf)
  • Joris Pijpen – 2e Schepen (Open VLD) Lokale Economie, Toerisme, Marketing, Communicatie, ICT & Digitalisering en Dierenwelzijn
  • Marc Vanderlinden – 3e Schepen (Open VLD) Wonen, Openbare werken, Milieu, Patrimonium, Begraafplaatsen
  • Pieter Muyldermans – 4e Schepen (PRO Hoeilaart), Cultuur, Jeugd, Feestelijkheden, Mobiliteit, Erfgoed en Participatie
  • Annelies Vanderlinden  - Voorzitter BCSD (Bijzonder Comité Sociale Dienst), Welzijn en Sociale Zaken, Seniorenbeleid en Ontwikkelingssamenwerking.

Opvallend is de belangrijke domeinen waar Pro Hoeilaart de volgende zes jaar de plak zwaait. Na zes jaar helemaal geen beleid krijgen Cultuur, Jeugd en Feestelijkheden eindelijk terug een schepen waarvan we veronderstellen dat hij hard zal werken. Dat ook"Mobiliteit" bij Pro Hoeilaart is beland, zet de deur open voor grote verwachtingen. 

Inspraak en Participatie

In het persbericht wordt nog gesteld dat, nu CD&V de enige oppositiepartij blijft, het nieuwe bestuur extra aandacht zal besteden aan een transparante en participatieve besluitvorming. Pro Hoeilaart heeft ook de bevoegdheid "Participatie" binnengehaald en krijgt dus de kans om daar nu eens ernstig werk van te maken. Met het voorbarige persbericht over de woonzorgsite, vandaag in de kranten, is daar nog niet veel van terug te vinden. Alvorens naar de pers te stappen had voorzitter OCMW, Wilfried Van Raemdonck (ProHoeilaart), dit dossier beter eerst binnen de OCMW-raad besproken. Een laatste stuiptrekking van de oude generatie?

De Blauwe Vinken

Een belangrijk en hoopvol gegeven in heel dit verkiezingskluwen is het feit dat de vereniging "De Blauwe Vinken" in elk van de drie fractie vertegenwoordigd is. Vanuit de oppositie met Jo Portois, OpenVld gemeenteraadslid, Luc  Meganck en vanuit het schepencollege met Annelies Vanderlinden en Pieter Muyldermans (foto boven).  Hopelijk kunnen zij samen het voortouw nemen in de depolarisering van onze Hoeilaartse gemeenschap en het verenigingsleven, en samen met de nieuw verkozen jonge gemeenteraadsleden, de basis leggen voor een nieuwe politieke cultuur die openstaat voor ideeën en kritiek en vooral, in een geest van samenwerking, het beste wil voor onze gemeente.

Nieuwe kansen

Actief Hoeilaart is vooral benieuwd of alle actoren deze nieuwe kansen met beide handen zullen grijpen. In het gemeentelijk beleid zijn het sowieso de schepenen die het verschil maken, niet de administratie  Wie resultaat wil, moet daar hard voor willen werken en iedereen meekrijgen in zijn of haar verhaal. Wie die energie niet kan opbrengen, verzamelt enkel gemiste kansen. Laat ons hopen dat dat deze legislatuur niet meer gebeurt.

Wij wensen de nieuwe ploeg alvast veel succes en vooral veel 'goesting'.