Redelijk wat ongenoegen over openingsavond Druivenfestival in de kerk (fotoalbum)

woensdag 21 sep 2016

Je kon er dit weekend niet om heen, "Light to the Future", het groots aangekondigde openingsspektakel in de Sint-Clemenskerk is niet bij iedereen in de smaak gevallen. De pers was alles behalve lovend. De verwachtingen waren hoog en het gepresenteerde resultaat niet in verhouding. Kritiek is natuurlijk gemakkelijk maar als die zo massaal klinkt, dan kan je ze moeilijk negeren.  Is die ontevredenheid terecht?

Het kerncomité, met de zegen van het gemeentebestuur, probeert bij elke editie van het Druivenfestival nieuwe acts te vinden om het Druivenfestival sterk te openen. 'Radio Modern' was daar een mooi voorbeeld van. Zo evident is het echter niet om telkens wat nieuws te vinden. Je bent immers afhankelijk van wat showgezelschappen aanbieden. Die beloven meestal de hemel op aarde en het is voor organisatoren niet altijd evident om tussen het bos de bomen te zien.

Afgaand op het promofilmpje op Youtube zag deze 'Light to the Future' er wervelend uit: een unieke show vol lichteffecten met de inzet van de modernste technologie. In realiteit viel dat vrijdag dik tegen. Het gezelschap was, zo hoorden wij, trouwens niet klaar. De opbouw van de kerk liep grote vertraging op met amper een professionele doorloop tot gevolg. Ze hebben er een potje van gemaakt. Jammer dat het kerncomité de show niet ergens op voorhand was gaan bekijken.  Men had dit débacle kunnen vermijden.

Eerlijkheidshalve moet gezegd worden dat het tweede deel van de show een veel hoger niveau haalde met zelfs verscheidene knappe momenten. Het was dus niet allemaal kommer en kwel. Een belangrijk deel  van het publiek was toen echter al naar huis. Vooral de stand up comedian werd niet gesmaakt. "Light to the Future" trok met de gevoerde promotie voor een deel een verkeerd publiek aan dat op zijn honger bleef zitten al waren er ook wel aanwezigen enthousiast en tevreden.

Alle technologie was voorhanden om een schitterende show te brengen maar het script en de regie deugden niet. Het kerncomité is, samen met het publiek, op zijn minst gezegd bedrogen. Dergelijke dingen gebeuren nu eenmaal. Je kan de bladzijde maar beter snel omdraaien en vergeten wat gebeurd is.

Wat echter veel meer tot nadenken stemt, is het budget dat besteed werd aan deze show: Zo'n €21000 zonder sabam, enz.  De kerk was uitverkocht, 520 toeschouwers. Trek daar een hondertal VIPS en sponsors van af (onze schatting) en je komt op zo'n 400 betalende toeschouwers die €15 betaalden. Alles samen zo'n €6000. Die verhouding inkomsten/uitgaven (- €15000) is totaal buiten proportie.  Een deel van dit geld had beter besteed kunnen worden, bijvoorbeeld aan meer straat- en muziekanimatie want het openluchtgebeuren blijft de ruggegraat van het festival en daar wordt de voorbije jaren te veel op bespaard.

Er mag  veel kritiek zijn op dat ene evenement, het Druivenfestival 2016 was wel top en in zijn totaliteit super geslaagd. Ongeveer alle records werden geklopt. Nooit eerder werd er meer drank en eten verkocht, zowel door de verenigingen als door de handelaars. Nooit eerder liep er over de vier dagen zoveel publiek op het parcours. Nooit eerder kwam zoveel volk naar deze supereditie van Nerorock. Het scoutsdorp kende een overrompeling als nooit tevoren. Het Druivenfestival was er eentje om te koesteren, in de eerste plaats dankzij de honderden vrijwilligers die vier dagen lang alles gegeven hebben en dat is zeer veel. Het gewone publiek beseft niet altijd hoeveel werk er tijdens het Druivenfestival verzet wordt, ook door het personeel van de gemeente, het druiventeam en het kerncomité. Een dikke proficiat!

Volgend jaar vieren we het 70ste Druivenfestival, een nieuwe kans om een degelijk openingsevenement te vinden. Waarom zou het kerncomité geen brainstorming organiseren waar iedere Hoeilander aan kan deelnemen, zoals men in Overijse gedaan heeft. Er is zeker nood aan nieuwe ideeën.

In welke richting het Druivenfestival zeker niet moet evolueren, is de volgende. Het gemeentebestuur denk er luidop over na om de feesten uit te besteden aan een evenementenbureau. Een bijzonder slecht idee dat totaal voorbijgaat aan de eigenheid van het Druivenfestival. De Hoeilander heeft echt geen hulp van buitenaf nodig om zijn eigen superfeesten te organiseren! Dat bewijs is dit jaar weer overduidelijk bewezen.

En gelukkig was het mooi weer!