150 Zoete Zomers: kunst, cultuur en natuur in een streek met pit!
In “150 Zoete Zomers” nemen druivengemeenten Hoeilaart, Overijse, Tervuren en Huldenberg en vereniging de Sterredruif je mee langs pittoreske plekjes en glooiende landschappen in de Druivenstreek. En… je duikt in de geschiedenis van de tafeldruif. Want om haar druiven staat de Druivenstreek natuurlijk bekend. Sinds 1865 al!
Ken jij de Druivenstreek op je duimpje? Of wil je deze streek met pit net beter leren kennen? En meteen meer te weten komen over de geschiedenis van de druiventeelt? Haal dan als de bliksem je fiets van stal of trek je stapschoenen aan, schud je kuitspieren los en maak kennis met wat ”150 Zoete Zomers” je te bieden heeft. 150 jaar druiventeelt… Dat zijn 150 zoete zomers en 150 reden om te vieren.
Kunst, cultuur en natuur: drie druiven in één klap
Kunstroute “Route Royal” én een openlucht fototentoonstelling over de geschiedenis van de druiventeelt. Twee routes om duimen en vingers af te likken. Een kunstcatalogus, een koffietafelboek met foto’s over de regio én een toffe fotozoektocht. En dat allemaal in de Groene Gordel en het Dijleland. Dat is kunst, cultuur én natuur. Of… drie druiven in één klap. (voor plan en adressen, klik bijlage 'Route Royal' in bijlage.
Tip! Proef tijdens je uitstapjes zeker een heerlijke tros zoete druiven van topkwaliteit.
Druiventeelt vroeger… en nu
In 1865 bouwt Felix Sohie met zijn broers de eerste serres in Hoeilaart. Het startsein voor een periode van welvaart in de streek. De Sohies worden op de voet gevolgd door de broers Danhieux in Overijse. De serrebedrijven van de pioniers groeien uit tot florissante familiebedrijven. Zo schitteren na enkele jaren duizenden serres op de heuvelruggen van de Brabantse gemeenten. Statige serristenvilla’s getuigen ook vandaag nog van de welstand die de “glazen dorpen” brachten.
Vandaag telt de Druivenstreek een dertigtal beroepsdruiventelers. Jonge telers verenigen de traditionele druiventeelt met frisse ideeën en moderne technieken. En er zijn ook heel wat enthousiaste amateurtelers en telers in bijberoep.