Bourgmestre Vandenput, ça fait plus chic (blog)

woensdag 28 sep 2016

Elke auteur is verantwoordelijk voor de inhoud van zijn of haar artikel. Hoeilander.be kan niet aansprakelijk gesteld worden.

Afgelopen gemeenteraad van 26 september kwam het tot een woordenwisseling tussen Open VLD-burgemeester Tim Vandenput en N-VA-gemeenteraadslid Michel Joly. Aanleiding was de interpellatie van Michel over het laatste ‘wijk-in-de-kijker’ feest van 2016 dat plaatsvond in de wijk ‘Pittoresk’ en waar burgemeester Vandenput het nodig achtte de aanwezige wijkbewoners in drie talen toe te spreken. Hiermee negeerde de burgemeester het ‘Reglement Wijkwerking’ waarin duidelijk staat vermeld dat alle promotie en communicatie met de inwoners van de wijk in het Nederlands moet gebeuren.

Samen sporten, samen plezier maken of samen feesten in een club, in het park, in de straat of in de wijk is een perfecte manier om nieuwe en anderstalige bewoners te integreren in de lokale gemeenschap. De taal van die lokale gemeenschap is een heel belangrijke spelregel. In Madrid is dat Spaans, in Bordeaux is dat Frans, in Keulen is dat Duits, in Rixensart is dat Frans, in Hoeilaart is dat Nederlands. Uiteraard gaan we gastvrij en met een open geest met mekaar om. We vragen op een vriendelijke manier om respect en willen hierbij helpen: we bieden taallessen aan, de scholen denken creatief na over hoe ze de anderstalige kinderen en hun ouders kunnen opvangen, de BIB staat open voor anderstaligen, de verenigingen doen hun best, alle wijkcomités stimuleren nieuwe anderstalige inwoners uit hun kot te komen om samen bij pot en pint te babbelen en te feesten. De handelaars verlenen hierbij vaak hun financiële steun. Zo hoort het, en dit alles in het Nederlands uiteraard, want da’s nu eenmaal de Hoeilaartse moedertaal.

Maar niet onze burgemeester! Na eerder op een gemeenteraad te hebben verkondigd dat hij de Hoeilaartse handelaars wil stimuleren om meertalige reclame te maken (anders zou je niet commercieel zijn), na de opvallende financiële en logistieke steun aan de eentalig Franse maneges via de organisatie van Hippo Village (ga eens googelen: geen enkele manege is aangesloten bij de Vlaamse Liga Paardensport , geen enkele heeft een Nederlandstalige website), vond hij het nu nodig schaamteloos een drietalige toespraak te houden op het wijkfeest van ‘Pittoresk’. Een kaakslag voor alle handelaars, verenigingen, scholen en wijkwerkingen die zich elke dag inspannen om alles in het Nederlands te laten verlopen. Trouwens, waarom nog taallessen organiseren als zelfs de burgervader van het dorp het niet nodig vindt om gewoon Nederlands te praten met zijn burgers?

De verkiezingscampagne van Open VLD is al volop aan de gang, en het is overduidelijk waar hun focus ligt. Erg jammer voor het Hoeilaartse gemeenschaps- en verenigingsleven. Tenzij je je graag aan Kraainem of Linkebeek spiegelt natuurlijk.

Michel Joly

Dit is een bloginzending. De verantwoordelijkheid voor de inhoud ligt volledig bij de schrijver. Hoeilander.be biedt enkel het platform om de mening naar het publiek te brengen.

17578 keer gelezen

1 reactie

afbeelding van Frans
https://www.drags.be/accueil-nl ... toch wel hoor.