De eerste schooldag

woensdag 01 sep 2010

Alhoewel ik zelf geen les meer geef (maar nog wel actief werk in het onderwijs), blijft 1 september toch nog steeds een heel speciale dag.  Schoolgebouwen zijn in de vakantie desolaat en stil, en dan plots, op 1 september, komt alles tot leven.

Het is ook de dag van de grote drama’s. Zelden wordt er meer gehuild dan op 1 september. Vooral de mama’s laten veel traantjes omdat zoon of dochterlief van onder hun vleugels voor de eerste keer de wijde wereld intrekken. En voor de kinderen is het één groot avontuur dat begint. Wie is mijn nieuwe juf? Of is het een meester? Welke vriendjes zitten er in dezelfde school als ik? Maar ook bang dat men zal verloren lopen, of dat men zal uitgelachen worden… Allemaal pure emoties! 

Voor de leerkrachten is het een nieuw werkjaar dat start. Alhoewel, de meeste leerkrachten zijn al een paar weken bezig. De klas in orde zetten, inschrijven, herexamens afnemen, personeelsvergaderingen en noem maar op. Dat men twee maanden vakantie heeft is een al lang vervlogen sprookje. Maar op 1 september begint het allemaal “echt”. Nieuwe leerlingen (spannend, want wie zijn het?)  nieuwe verhalen, nieuw van alles. 

1 september is echter ook de dag dat, na 2 maanden opluchting over het vlot verkeer, er plots terug files zijn. Back to reality! Terug naar de herfst!

2649 keer gelezen