De verkoop van de Hoeilaartse waterdienst. Waarom al die leugens?

donderdag 14 mrt 2013

Met de aankondiging vorige week dat de gemeente ons drinkwaterbedrijf wil verkopen, ben ik toch van de ene verbazing in de andere getuimeld. Vooral de wijze waarop de burgemeester het nieuws wereldkundig maakte, tart alle verbeelding.
In de eerste plaats zijn er de opgegeven redenen die kant noch wal raken.
 
1. Hoeilaart moet verkopen omdat in de toekomst de volksgezondheid niet kan gegarandeerd worden.
 Dat klopt helemaal niet. De voorbije jaren werd door de overkoepelende intercommunale ISWA een vergelijkende studie gemaakt die duidelijk aantoont dat er helemaal niets mis is met de kwaliteit van ons drinkwater. Integendeel, we horen met voorsprong tot de beteren van de klas. Dat geldt ook voor de leeftijd en kwaliteit van onze leidingen, voor het aantal nog niet vervangen loden huisaansluitingen, onze pompen, onze watertoren... Het beeld dat opgehangen werd van een haast Middeleeuws waterbedrijf is hemeltergend fout. In het verleden zijn steeds alle noodzakelijke investeringen gedaan om van het Hoeilaarts waterbedrijf een modern en kwaliteitsvolle entiteit te maken.
 
2. Het waterbedrijf zou elk jaar €350 000 verlies doen.

Met cijfers kan je alles bewijzen maar je hoeft er geen apothekersrekening van te maken. De kosten van het waterbedrijf zijn vervlochten in het volledige gemeentebudget. Dat heeft vaak met BTW voordelen te maken, zeker voor belangrijke investeringen, en ook met personeel dat voor verschillende diensten werkt. Ik heb het gevoel dat deze rekening vooral gemaakt is in functie van de gewenste conclusie: verkoop! Aan de gemeenteraad is in ieder geval nog nooit in detail aangetoond dat de waterdienst verlieslatend is. Verlies heeft trouwens ook te maken met tarifiëring en vaste vergoedingen. De voorbije jaren heeft men vooral de belasting op afvalwater verhoogd, dat gaat sneller en vergt minder procedures dan het tarief van het drinkwater te verhogen. Zo vervals je het resultaat naar wens.

 
3. Als er morgen wat misloopt met onze waterwinning dan moet de Civiele Bescherming hier waterzakjes beginnen uitdelen.
Hoe durft de burgemeester dit beweren. Hoeilaart heeft twee externe noodverbindingen met de Vlaamse Watermaatschappij, een in de Guillaume Dekleermakerstraat en een op Bakenbos. Enkel bij bacteriële besmetting klopt het scenario met waterzakjes, maar dat geldt overal in Vlaanderen en gebeurt uiterst zelden. Ons waterbedrijf verkopen verandert of verbetert daar trouwens niets aan.

 
4. Het gemeentebestuur wil het drinkwater betaalbaar houden.
Ik ben benieuwd of in de verkoopsakte zal staan dat de nieuwe eigenaar zich ertoe verbindt het drinkwater de volgende jaren niet duurder te maken. Zo’n bepalingen zou er enkel voor zorgen dat de verkoopwaarde van het waterbedrijf daalt. Waarom de mensen dergelijke zaken wijsmaken? Bij verkoop zal trouwens niet alleen de prijs van het drinkwater stijgen (van €1,61 naar €2,03 per m3 als je bijvoorbeeld vergelijkt met Overijse), ook de vaste vergoeding zou wel eens kunnen klimmen van €29,75 naar €48,17 (zie opnieuw Overijse). Aangezien de kans groot is dat “De Watergroep” het Hoeilaarts waterbedrijf overneemt, zijn deze prijsstijgingen een evidentie; van de gemeente met vandaag het goedkoopste watertarief, horen wij binnen de kortste keren bij de duurste!
 
Dat het gemeentebestuur beslist om het waterbedrijf te verkopen is een beleidskeuze waar je het mee eens kan zijn of niet, maar dat men om dit te motiveren alle mogelijke leugens uit de kast haalt die niets terzake doen, dat gaat toch wel ver.
Enkel schepen Marc Vanderlinden gaf in zijn interview met RingTV correcte informatie: “als we de waterdienst niet verkopen dan kunnen er de volgende jaren geen nieuwe projecten meer uitgevoerd worden”. M.a.w., de centen zijn op en als er geen nieuw geld gevonden wordt, dan kan dit schepencollege zes jaar met zijn vingers draaien.
 
Mannen met ballen durven de waarheid zeggen maar de burgemeester kan het maar niet over zijn lippen krijgen dat, door het ontsporen van de bouwkosten van het Felix Sohiecentrum, het geld op is.
 
Daarnaast nog vier opmerkingen:
 
1. Ik heb altijd geleerd dat, wanneer je iets verkoopt, je de koopwaar zo interessant mogelijk voorstelt om het maximum uit de brand te slepen. Aan de pers vertellen dat de volksgezondheid in gevaar is, dat het bedrijf zwaar verlies lijdt en dat de installaties absoluut verouderd zijn, lijkt mij niet de aangewezen strategie om een interessante verkoopprijs uit de brand te slepen.
 
2. Wanneer je activa verkoopt (zoals de waterdienst behoort tot de activa van de gemeente) dan krijg je wel cash geld maar verlies je de activa. Je wordt dus armer, want je bent je bezit immers voor altijd kwijt.
 
3. Waarom stonden deze verkoopsplannen niet in het verkiezingsprogramma van OpenVLD? Was het niet eerlijker geweest de kiezer voor de verkiezingen te informeren over deze beleidskeuze? Waarom die achterbaksheid?

 
4. De burgemeester riep vorige week het personeel bij elkaar en onmiddellijk daarna de pers. De gemeenteraad informeerde hij echter niet. Blijkbaar is het hoogste orgaan van de gemeente een te verwaarlozen orgaan. ’t Is ver gekomen.

 
Begrijpen wie begrijpen kan, maar dit getuigt op z’n minst van weinig verstand van goed beheer. Ik hou mijn hart vast voor wat deze ploeg de volgende zes jaar nog in petto heeft. Hopelijk wat minder leugens.

 
Jan Van Assche

2450 keer gelezen