Eigen kweek uit onze streek

zondag 14 apr 2013

Zondag 13 april  - “Waarom groenten van ver laten komen als ze ook bij ons groeien? Seizoensgroenten van kleinschalige teelt uit eigen streek, nu kan het.” Zo begint een nieuw foldertje van FairTrade Hoeilaart dat vanaf deze week onder belangstellenden in Hoeilaart wordt verdeeld met medewerking van de Wereldwinkel, de GROS en 3Wplus.
Hoeilaart zet zich als FairTradeGemeente in voor wereldwijde armoedebestrijding via eerlijke handel en voor een duurzame economie. “Dat betekent óók dat we de lokale productie en consumptie van duurzame voeding willen bevorderen” zegt Joke Muyldermans van de Hoeilaartse Fairtradetrekkersgroep. De gemeenten Hoeilaart en Overijse hebben enkele druivenserres beschikbaar gesteld aan 3Wplus. Deze organisatie zorgt voor sociale tewerkstelling van mensen die een nieuwe kans verdienen, bijvoorbeeld door het renoveren van serres en het telen van groenten. Wie deze groenten koopt ondersteunt hun werk.
Klimaat is rijp
Voorlopig zijn er niet elke week voldoende verse seizoensgroenten in de aanbieding.
 
Maar dat hindert de initiatiefnemers niet om al te beginnen met hun experiment. “Het klimaat is er rijp voor”, zeggen zij onder verwijzing naar het feit dat nog steeds veel voedingsmiddelen over onnodig lange afstanden over de hele wereld worden getransporteerd. Het eerste product dat leverbaar is zal bladspinazie zijn aan € 1,50 per kilozak. Door het koude weer van de laatste tijd laten de andere groenten nog even op zich wachten. “Alles is wel gezaaid, maar nog o zo klein”, laat Bruno Vanlaere, 3Wplus-begeleider van Solheide weten.
 
Belangstellenden die zich aanmelden bij hoeilaartfairtrade@gmail.com krijgen zodra er aanbod is via een e-mail bericht welke groenten er wanneer beschikbaar zijn en tegen welke prijs. De klant beslist zelf of hij van het versaanbod gebruik maken en haalt de groente op de afhaaldag op bij de Wereldwinkel aan het Gemeenteplein 20.
 
Facebookliefhebbers kunnen vanaf nu ook terecht op dit adres: hoeilaartfairtrade.
 Foto: één van de serres waar de medewerkers van 3wplus hun groenten verbouwen: “Met de hartelijke groenten van hier”. (foto 3Wplus)