Ruime belangstelling uit gans Vlaanderen voor Koninklijke loge (enkele foto's)

dinsdag 13 sep 2016

Een radio-interview uitgezonden door de nieuwsdienst van Radio 1 op zaterdag- en zondagmorgen heeft de interesse van vele luisteraars gewekt en hen aangezet om de koninklijke loge in Groenendaal te bezoeken. Dit interview met Sophie Vercammen, uitbaatster van de B&B te Groenendaal, werd uitgezonden naar aanleiding van Open Monumentendag die voorbije zondag werd gehouden in geheel Vlaanderen.

De opkomst te Groenendaal was dan ook massaal. Meer dan 750 bezoekers hebben de moed gehad om eerst een parcours van 1,3 km door het bos af te leggen om vervolgens de loge te bereiken. Ook de regen in de voormiddag kon de toestroom aan vroege wandelaars niet tegenhouden. Om de tocht naar de loge te stimuleren werd door ANB, langs het parcours, panelen aangebracht waarop oude postkaarten van de hippodroom van Groenendaal afgebeeld waren.

De bezoekers kwamen niet enkel uit de Druivenstreek maar ook uit alle uithoeken van Vlaanderen, van Oostende tot Limburg. Vele waren met de trein gekomen. Maar dit betekende niet dat in de namiddag de parkeersituatie aan het Bosmuseum op een gegeven moment redelijk hopeloos was. De slechte verbinding momenteel met de parkeerplaats aan het station van Groenendaal, zal deze situatie niet hebben verbeterd.

Een groot deel van het publiek kon hun verbazing niet onderdrukken om zo een mooi gerestaureerd gebouw solitair aan te treffen in een afgelegen open plek in het Zoniënwoud. Verscheidene aanwezigen herinnerden zich hun uitstappen naar de renbaan om de paardenwedstrijden bij te wonen en een gokje te wagen. Het contrast van de huidige toestand met vroeger vonden ze danig verrassend.

Het interieur van de loge is wel sober maar dit werd gecompenseerd door een tentoonstelling die werd opgesteld door de heemkundige kring van Hoeilaart. De tentoonstelling behandelde twee thema's: de geschiedenis van de loge en de bezoeken aan de hippodroom van Groenendaal door vorsten, prinsen en prinsessen.

Behalve de loge werden er te Groenendaal nog twee andere gebouwen opengesteld voor het grote publiek: het Bosmuseum 'Jan van Ruusbroec' en de belle époque villa met aanpalende manege die nu wordt uitgebaat als B&B en kleine brasserie. Hier konden de vermoeide bezoekers even tot rust komen op het terras met uitzicht op de eeuwenoude vierkantshoeve van het Bosmuseum.

Maar voor diegene die maar niet genoeg hadden aan het enkel bezoeken van monumenten waren er verscheidene wandelingen. De ene wandeling ging over de geschiedenis van de renbaan van Groenendaal en de andere over de oorlogsrelicten in de omgeving van Groenendaal. Deze wandelingen werden druk bijgewoond. Maar de wandeling in de namiddag over de geschiedenis van "den Koers" was geweldig succesvol en werd door meer dan honderd personen bijgewoond.

Open Monumentendag viel samen met de themadag in en rond het Bosmuseum die Natuurpunt CVN er elke 2e zondag van de maand organiseert. Het thema was deze maand 'Spinnen, een geval apart' en werd behandeld tijdens een lezing. Nadien volgde er een spinnenzoektocht in de omgeving van het Bosmuseum.

De organisatoren van Open Monumentendag te Groenendaal konden terugkijken op een geslaagde dag en waren aangenaam verrast met deze onverwachte opkomst.

(met dank aan Stefaan Bockstal)