Fijne thee uit Sri Lanka

maandag 02 mei 2011

De thee die de Wereldwinkel aan het Gemeenteplein verkoopt is niet alleen een product van eerlijke handel. De teelt ervan in Sri Lanka is ook van biologische oorsprong. Begin mei kunnen Hoeilanders kennis maken met iemand die graag alles wil komen vertellen over deze twee eigenschappen: biologisch en fairtrade.
 
Bijzonder bezoek
 
Het is de heer Anil Yapa Bandara die in Hoeilaart wordt verwelkomd door de vrijwilligers van de Wereldwinkel. Hij is vanuit zijn stad Kandy verantwoordelijk voor de export en handelspromotie van vooral thee. De producten worden vanuit Sri Lanka verscheept naar Oxfam-Wereldwinkels, de distributeur van vele fairtradeproducten.
 
De thee komt van Oxfam-partner ‘Biofoods’ uit de stad Kandy. Lokale theeboeren worden hier omgeschoold om geen pesticiden en kunstmest meer te hoeven gebruiken. En ze worden aangemoedigd om over te schakelen op biologisch teeltmethoden. En dat is succesvol gebleken, mede dankzij de klanten van Oxfam. De SOFA, is de lokale boerencoöperatie. Ze is gegroeid tot 1.600 kleine boeren, vaak familiebedrijfjes. Hun coöperatie wordt nu alom erkend als model voor duurzaam ondernemerschap: als kleine theeboer kunnen ze in hun eigen inkomen voorzien met een eerlijk product. SOFA-boeren krijgen de garantie dat er een faire prijs wordt betaald voor hun oogst. Daarmee zijn ze niet meer afhankelijk van marktverstoringen door opkopers en speculanten. Met hun landbouwmethode respecteren ze de natuur.
 
De viering van het 40-jarig bestaan van Oxfam-Wereldwinkels is de aanleiding voor het bezoek van Anil Yapa Bandara. Oxfam heeft in mei twintig handelspartners uit de hele wereld uitgenodigd voor een seminarie en voor een partnerdag in Gent. De medewerkers van de Hoeilaartse wereldwinkel zorgen tussen 8 en 15 mei voor het gastvrije onthaal en voor logies van hun ‘theeambassadeur’. Ze zullen in de Druivenstreek werkbezoeken voor hem organiseren waarin duurzaamheid centraal staat. En natuurlijk zal er ook aandacht zijn voor de promotie van biologische en fairtradethee van de plantages uit Sri Lanka.
 
Tijdens de Meifeesten op zondag vanaf 10 uur serveert de Wereldwinkel Fairtradesoepen en thee uit Sri Lanka. (klik hier)
 
Op vrijdag 13 mei is Anil Yapa Bandara uit Kandy (theeambassadeur) te gast in de kasteelheoeve, Hof ter Heyde. (klik hier)