Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).

Hoeilaart verbroedert met Valtournenche (IT)

donderdag 03 mrt 2011

Vorige maandag 28 februari keurde de gemeenteraad de verbroedering goed met het Italiaanse bergdorp Valtournenche in de regio Val’ d’Aost aan de voet van de Matterhorn. Valtournenche ligt op 1524 meter. Het is een echt bergdorp met een oud centrum zonder pompeuze nieuwbouwcomplexen.
 
Zwitsers steken vanuit Zermatt vaak de grens over om er goed te eten en te drinken. Wie graag een lange afdaling onder de ski’s krijgt, kan de Kleine Matterhorn naar Valtourmenche nemen van 3800 meter naar 1800 meter, maar dan wel bij mooi weer, want de hoogste pistes kunnen bij slecht weer gesloten zijn.  Het dorp telt een duizendtal huishoudens en een 2000 inwoners. 
 
Een aantal Hoeilanders zoekt dit skigebied geregeld op, maakte er contacten en dat bleek de basis voor verbroederingsgesprekken.
 
De NV-A en CD&V oppositie wou van schepen Uytterhoeven vooral weten, welke verenigingsuitwisselingen, vaak de basis van zo’n verbroedering, eventueel mogelijk waren, maar daar had de schepen nog geen pasklaar antwoord op. Het zou in de toekomst zeker onderzocht worden. De burgemeester vulde aan dat er ook een fanfare was en een houtkunstenaar en de regio kent een wijnproductie.
 
De oppositie was principieel niet tegen een verbroedering maar hekelde vooral het feit dat de verschillende adviesraden (cultuur, sport, milieu …) in het geheel niet werden betrokken bij de keuze, terwijl het in de toekomst toch de verenigingen zullen zijn verbroederingsdynamiek die voor de moeten zorgen.  Wat inspraak was welkom geweest.  De meerderheid zag het anders.  (lees ook dit bericht)