Kerstmis ??

vrijdag 21 dec 2012

Het is weer kerstmis. Voor mijn part kan je kerstmis op een koolblad schrijven en aan de konijnen voeren. Al dat gedoe met geschenken, feesten en eten. Wablieft eten? Zeg maar vreten. En zuipen. Alle dure en exclusieve etenswaren en dranken komen er aan te pas. Nu heb ik persoonlijk niks tegen een lekkere maaltijd en een goed glas, maar trop is teveel en teveel is trop. Ik krijg er diarree van en de kater ligt ook op de loer om mij de dag erna aan te herinneren dat het allemaal veel te veel was. Want eten moeten en zullen we met kerstmis. Tot we erbij neervallen.
 
En ik sta niet alleen met mijn afkeer tegenover kerstmis. Vraag maar aan de eerste de beste kalkoen wat hij denkt over kerstmis. En al dat gezaag over een witte kerst. Het komt me de strot uit. Voor mij hoeft het helemaal geen witte kerst te zijn. Voor mijn part kan de opwarming van de aarde niet snel genoeg beginnen. Zodat we een prachtige groene kerst hebben onder een stralende zon. Met temperaturen rond de vijfentwintig graden. En kerstmis vieren onder een parasol, in monokini of nikskini. Met frisse dranken. En een slaatje. Maar dat zal wel een droom blijven zeker.
 
Lief zijn moeten we ook. Het is immers de tijd van vrede op aard aan alle mensen van goede wil. Die van slechte wil hebben geen feestdag. Of hebben die misschien de rest van het jaar hun feestdag. Kan zijn. Maar op kerstmis moeten we met zijn allen lief zijn voor elkaar. De dag erna mogen we weer overgaan tot de orde van de dag. Elkaar, al of niet figuurlijk, de strot oversnijden. Op de radio is het ook prijs. Zelf probeer ik het gedurende het hele jaar gezellig te houden. Een plezante sfeer met een zacht muziekje op de achtergrond. De radio dus. Dat is best gemakkelijk want dan moet je niet voortdurend een andere CD opleggen. Maar enkele weken voor kerstmis begint het spel. Er gaat geen uur voorbij of ze draaien een kerstlied. Voor de rest van het jaar hoor je dat niet. Maar weken voor kerstmis beginnen ze met hun zeemzoete gevallen over kerstmis. Lief zijn voor elkaar, vrede op aarde en nog zo van die zever. Het lijkt wel een brainwashing. De luisteraar moet en zal vredelievend zijn. Geen ontsnappen mogelijk. Tot en met 24 december. En op 25 december is het hek helemaal van de dam. Het ene onnozele geval na het andere krijgen we te horen. Die dag blijft de radio hier ten huize uit. Meedogenloos. Zonder compassie voor al degene die op die dag op de radio zitten te werken en vrouw en kind alleen thuis zitten. Dan zet ik liever zelf muziek op.
 
Maar bij die vredelievendheid heb ik toch bedenkingen. Zouden we dat niet kunnen omdraaien vraag ik mij dan af. Het hele jaar lief en vriendelijk zijn tegen elkaar en dan op 25 december eens echt chagrijnig doen. Kwestie van ons eens af te reageren. Enkel en alleen met kerstmis elkaar een loer draaien. Voor de rest van het jaar eerlijk en vriendelijk zijn tegen elkaar. De wereld zou er helemaal anders uit zien. Of nee, toch niet. Want dat zou immers betekenen dat we het hele jaar kerstliederen door onze strot geramd krijgen. En trop is teveel.

3659 keer gelezen