Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).

Maak kennis met de zadenbib!

woensdag 07 mei 2014

Op de eerste verdieping van de bib is een zadenbib ontkiemd. Een plek waar je gratis zaden kan ‘lenen’. In ruil probeer je om zelf zaden te oogsten en terug te schenken aan de zadenbib.
Hoe werkt het?
Op www.zadenbib.be kan je een kijkje nemen in de zadencollectie. Als je doorklikt op een plant die je interesseert, vind je nuttige info en foto’s. Heb ik wel een goed plekje voor die bloemen? Hoe smaakt dat kruid? Wanneer moet ik dat zaaien? Zo kan je thuis al rustig je keuze maken.
 
Om zaden uit te lenen, moet je naar de bib. Je kiest de zakjes die je wil gebruiken (max. 3 per klant) en ‘leent’ deze ‘uit’. Daarvoor gebruik je een eenvoudig uitleensysteem op het tablet dat bij de zadenzakjes ligt. Je hebt geen bibkaart of e-ID nodig. De eerste keer registreer je je (gratis) op MijnTuin.org en vanaf dan kan je met je e-mailadres zaadjes ‘lenen’.
 
Ken je www.MijnTuin.org nog niet? Deze community is een goudmijn voor tuiniers. Zowel beginners als gevorderden vinden er een schat aan info over planten en tuinieren. Je kan er vragen stellen (en antwoord krijgen!), je tuinkalender laten opmaken, alle mogelijke planten opzoeken, en neen… je hoeft echt geen computerwonder te zijn.
 
De zadenbib kan maar blijven draaien als de leners een deel van hun zadenoogst terugbrengen. Lees onze Tips om zaden te oogsten en breng ze naar de bib. We houden eraan om de naam van de schenker op de zaadzakjes te vermelden. Vergeet dus zeker niet je naam erbij te zetten.
Is het zaad te uitbundig gekiemd en heb je teveel plantjes, of een te grote oogst van vruchten, of iets anders dat je kwijt wil? Bij de zadenbib hoort een prikbord waarop je dergelijke ‘tuinoverschotten’ kan aanbieden. Dit gebeurt buiten de bib om; zet dus je telefoonnummer en/of e-mailadres erop zodat geïnteresseerden rechtstreeks contact kunnen nemen.
 
Goesting om mee te werken?
De zadenbib draait op vrijwillige medewerkers. Zij schenken zelf geoogste zaden en maken dus de collectie. Zij helpen bij het klaar maken van de zadenzakjes en delen hun kennis over tuinieren. We willen ook graag samenwerken met verenigingen. Voel je het kriebelen? Laat het ons weten en vertel hoe je kan en wil bijdragen. Alvast bedankt.
 
Waarom zadenbibs?
 
De zadenbibs zijn een echte hype in de Verenigde Staten. Het idee waaide over en werd uitgewerkt door Bib Londerzeel samen met MijnTuin.org. Momenteel draaien een 30-tal zadenbibs in Vlaanderen.
 
Delen past uitstekend in deze tijd. Mensen geven wat ze zelf niet nodig hebben en nemen enkel wat ze kunnen gebruiken. Wie zelf zaden oogst krijgt al snel van bepaalde planten veel te grote hoeveelheden bij elkaar. Dankzij de zadenbib kunnen daar anderen gelukkig mee gemaakt worden.
 
Specifieke lokale variëteiten krijgen meer kansen om te overleven en onze klanten leren een breed gamma van bijzondere groenten, kruiden en planten kennen. Niet de bibliotheek stelt de zadencollectie samen, maar de gemeenschap van klanten. Wie van veel planten zaden schenkt, kan eigen accenten leggen in de collectie.
Op die manier dragen we ons steentje bij aan een beter milieu. En wie weet komen de bijtjes wel terug ???!