"Publiek geheim" over Groenendaal op 20 mei om 19u30 (CANVAS)

woensdag 07 mei 2014

Woensdag 7 mei - Vanavond trekt Sven Speybrouck voor 'Publiek Geheim' naar Groenendaal. Daar ontdekt hij een grote open ruimte in het midden van het bos met aan de rand daarvan een merkwaardig gebouw. Ooit bruiste deze plek van het leven. Het hoefgetrappel van paarden en het gejuich van publiek overstemden de geluiden van het woud. Hier bevond zich de Hippodroom van Groenendaal. Toeschouwers kwamen van heinde en verre, op zoek naar de glamour van de paardenraces, plezier en gokvertier. Het overgebleven gebouw was de koninklijke loge, want de hippodroom was vooral ook een trefpunt van de Brusselse beau monde.
 
Nu weerklinkt er nog alleen het gekwetter van de vogels. Maar de teloorgang van de Hippodroom zindert nog altijd na in de gemeente Hoeilaart, waar Groenendaal toe behoort. Sven brengt deze merkwaardige plek en haar glorieuze verleden weer tot leven in gesprekken met mensen van Hoeilaart, oud-jockeys, gokkers, een nazaat van een staleigenaar en paardenkenner Jaak Pijpen.

 
Vandaag op CANVAS om 16u31 en om 21u07 en op dinsdag 20 mei om 19u30.
 
Deze documentaire werd gerealiseerd met medewerking van Gemeentearchief en heemkundige kring Hoeilaert, persdienst van het Koninklijk Paleis, Beeldbank Oostende, privéarchief Alex Goodman, privéarchief Christian Nagy, Nationaal Geografisch Instituut (NGI) en Agentschap Voor Natuur & Bos.