Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).

Zoniënwoud voor een deel terug oerbos

vrijdag 08 okt 2010

Het bosreservaat Joseph Zwaenepoel, in het Zoniënwoud wordt 117 hectare groter. Met een totale oppervlakte van 230 hectare wordt het daarmee het grootste bosreservaat in Vlaanderen. Binnen het reservaat kan de natuur ongestoord haar gang gaan. (klik op "lees verder" voor het volledige artikel.
 
Het grootste deel van het Zoniënwoud wordt door de mens beheerd: bomen worden gekapt en aangeplant. In het reservaat is dat niet zo. Oude bomen worden bewust niet weggehaald en dood hout mag blijven liggen. 
 
Het reservaat, vernoemd naar de vroegere houtvester Joseph Zwaenepoel, bestaat nu uit twee losstaande delen. Het tussenliggende gebied wordt daar nu bijgevoegd. Daardoor kan het gebied zich ontwikkelen als een natuurlijk oerbos.
 
De bestaande wandelwegen worden behouden maar kunnen wat dichtgroeien.
 
Goed nieuws dus aan de vooravond van de jaarlijkse week van het bos die zondag start.