10de verjaardag van de ontmoetingsnamiddagen gevierd (enkele foto's)

maandag 17 okt 2016

Vandaag geen kaarten noch Rummikub maar praten en luisteren naar elkaar tijdens ’t Trefpunt Sohie. Een paar mannen verlieten meteen ’t Trefpunt Sohie maar even na 14 uur zat de cafetaria afgeladen vol, inderhaast werden nog een vijftiental stoelen binnengebracht, de jongste mannen bleven galant aan de toog staan. Koele Cava en fruitsap werden geserveerd om de 10de verjaardag van de ontmoetingsnamiddagen te vieren.

Schepen voor seniorenbeleid, Els Uytterhoeven, bedankte de Seniorenraad en zijn trouwe vrijwilligers voor hun niet aflatende inzet om de Hoeilaartse 55-plussers wekelijks te verwennen, naar hen te luisteren, hen te troosten, met hen een grap uit te halen, een mop te vertellen. Om het met de woorden van wijlen Joop Kimmel te zeggen: “In Hoeilaart mag men niet eenzaam zijn”.

"Als voorzitter wou ik van deze gelegenheid gebruik maken om een honderdtal 55-plussers nogmaals duidelijk te maken dat de Seniorenraad 55+ Hoeilaart meer is dan alleen koffie en taart. Ik nodigde de aanwezigen uit om thuis even de tijd te nemen en stil te staan bij de doelstellingen van onze gemeentelijke ouderenadviesraad, doelstellingen vervat in een prettig ogende folder die ik uitdeelde aan belangstellenden.

In de voorbije tien jaar hebben wij van talrijke senioren afscheid moeten nemen. Overlijdens, vergrijzing en ziekten verzwakken onze Raad. De actieve leden zijn dan ook voortdurend op zoek naar jongere senioren, naar nieuwe competenties om onze Raad te versterken met het doel te blijven werken aan een “leeftijdsvriendelijke gemeente”.

Het grote gezelschap luisterde eveneens naar enkele suggesties van nieuwkomers die senioren meer willen laten bewegen. Ik beloofde hen hun ideeën mee te nemen naar de bijeenkomst van het dagelijks bestuur op dinsdag 25 oktober a.s. en later met hen te overleggen wat in de toekomst mogelijk zou zijn.

Spontaan nam ons seniorenraadslid, Freddy Vanden Wouwer, het woord om de nadruk te leggen op onze twee knelpuntenwandelingen en op al hetgeen de Seniorenraad reeds verwezenlijkte sinds zijn oprichting in juni 2002 met de eerste voorzitter van de toen piepjonge Seniorenraad, Roger van Dycke, en zijn leden alsook door de twee voorzitter, Jos Joosten, en zijn leden. Beide voorzitters vereerden dit feest met hun gewaardeerde aanwezigheid. Zelfs Pastoor Roger Nuyts had in de zondagmis gemeld dat het op maandag 17 oktober 2016 feest was in ’t Trefpunt Sohie en bracht een bezoekje.

Na het ernstigere gedeelte volgde het streekproduct “de Hoeilaartse kaastaart” met lekkere koffie. Alle aanwezige vrijwilligers zetten hun beste beentje voor om snel iedereen te bedienen. Wat zouden we zonder die trouwe vrijwilligers doen?

Mia Saliman vervoegde de groep met folders van de Pannenkoekendag van SAMANA, op 1 november a.s., waarvoor de Seniorenraad graag wat promotie maakte.

Met een glaasje fris fruitsap of water werd deze feestelijke namiddag afgesloten en keerde iedereen tevreden huiswaarts. De seniorenraad hoopt dat sommigen onder hen zich in de toekomst – al was het maar een beetje – zullen engageren voor de ouderen in onze gemeente.

Tot slot: “Vandaag, maandag 17 oktober 2016, was het Werelddag van het Verzet tegen Armoede; de Hoeilaartse senioren mogen zich gelukkig prijzen dat ze – op feestdagen na – elke maandag kunnen samenkomen in de mooie locatie die de comfortable cafetaria van het G.C. Felix Sohie is.

Met dank aan Gilberte Marchand

Foto's: D.D.R