Alweer een hoofdstuk Hoeilaartse geschiedenis afgesloten (enkele foto's)

zondag 22 dec 2019

Op zondagnamiddag, 22 december, organiseerde De Eekhoorn 'de laatste dans' met dj Alex. Op zich geen werelschokkende gebeurtenis, ware het niet dat dit na bijna veertig jaar, de laatste activiteit is die in deze zaal plaatsvindt. De vzw houdt het voor bekeken en dat is op z'n minst gezegd jammer maar begrijpelijk. Samen met het Lindenhof vormde De Eekhoorn gedurende jaren immers mee de hartslag van ons verenigingsleven. Zaal De Eekhoorn werd geboren als Cinema Avenue, de tweede bioscoop van de familie Bollaerts, na zaal Barnum (Den Tuk) op het Lindeke, een familie die bijzonder nauw verbonden is met de volkse geschiedenis van onze gemeenschap, van de jaren '20 tot begin jaren '80.

Het was een vaste zondagroutine voor velen onder ons: naar de cinema gaan bij Den Tuk, tijdens de pauze een snoepje kopen, en na de film (haast altijd een volle zaal) een pak frieten kopen bij Julienne Snoek op het Lindeke. Niemand zal de stem van grootvader Bollaerts ooit vergeten als hij door de gangen stapte en met zijn ijzige stem 'stillekes daar' riep. Hoeilaart had effectief een cinema waar de meest recente films werden gespeeld en waar de eerste prille liefdes zonder twijfel een deel van de film misten. 'Kissin' in the back row of the movies' zongen The Drifters en dat was bij Den Tuk niet anders.

Voor wie van geschiedenis houdt: de eerste verkiezing van de schuimwijnprinses ging er door, net als de kleinkunsttalentenwedstrijd van omroep Brabant met als bekendste winnaars: De Vlier, De Snaar ..

Na de cinemaperiode werd de Avenue 'De Eekhoorn'. De keuze van de naam verraadt het al, het was de liberale kant van de Hoeilaartse gemeenschap die investeerde in een nieuwe feestzaal, als tegenhanger van het Lindenhof dat aanleunde bij de Katholieke vleugel. Zo ging dat vroeger. 

Het sluiten van De Eekhoorn is sowieso een groot verlies. Voortaan is er buiten de sporthal geen enkele zaal met een dergelijke oppervlakte en dat zal vooral voor de eetfestijnen een probleem worden. Er komt wel een nieuwe poylvalente ruimte in de vernieuwde sporthal, met een professionele keuken, maar de tijd zal uitwijzen of dit een voldoende antwoord is op de noden van het verenigingsleven.

Het is noodzakelijk dat het gemeentebestuur alles in het werk stelt om de juiste oplossingen aan te bieden zodat ons bloeiend verenigingsleven, waar iedereen zo fier over is, alle kansen krijgt. Dat zal niet vanzelf gaan; Het nieuwe infrastructuurreglement dan vandaag ter tafel ligt, is in ieder geval geen stap in de goede richting. Zo evident is het tegenwoordig immers niet om als vereniging iets te organiseren zonder verlies. Als de huurtarieven dan nog eens stijgen (om de verkeerde redenen) dan wordt de toekomst toch wel onzeker.

Alvast een dikke proficiat voor de vele vrijwilligers die gedurende jaren De Eekhoorn hebben uitgebaat en er een stukje van hun leven hebben ingestopt. Als Hoeilaart vandaag een dynamische vrijwilligerswerking heeft, dan heeft De Eekhoorn daar zeker toe bijgedragen. Bedankt!