Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).

CD&V bezorgd over privacy leden verenigingen

woensdag 28 okt 2015

Op de gemeenteraad van vorige maandag werd het nieuwe reglement, voor de erkenning van verenigingen, door het gemeentebestuur, meerderheid tegen oppoisite goedgekeurd. Een belangrijke nieuwigheid in de voorwaarden is het feit dat onze verenigingen voortaan hun ledenlijst aan het gemeentebestuur moeten overhandigen. Een voorwaarde waarin de oppositie zich niet kan vinden. De gemeenteraadsleden van CD&V stuurden ons hierover onderstaand persbericht:

"Of men al dan niet lid is van een vereniging, daar heeft niemand zaken mee. De wet voorziet zelfs dat verenigingen de privacy van hun leden moeten verzekeren. We zijn dan ook verwonderd dat het gemeentebestuur van Hoeilaart via het nieuw erkenningsreglement nu eist dat elke vereniging die erkent wilt worden, een ledenlijst bij de erkenningsaanvraag moet bijvoegen.

Deze ledenlijst zal onder gesloten omslag op het Gemeentehuis moeten afgegeven worden en zou slechts  door de gemeentesecretaris en een ambtenaar geconsulteerd mogen worden.

CD&V heeft daarover een advies gevraagd aan de “Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer” (privacy-commissie) en dit advies was duidelijk: “ er kan alleen een ledenlijst opgevraagd worden als de erkenning afhankelijk is van het aantal leden. Dit moet dan wel opgenomen zijn in het reglement. “

Dit is niet het geval in dit nieuwe erkenningsreglement. Volgens gemeenteraadslid Alain Borreman is de privacy-commissie zéér duidelijk : “ men mag nooit een ledenlijst opvragen om te bewaren. Men mag alleen een ledenlijst consulteren als het nodig zou zijn. De voorwaarden hiervoor moeten ook opgenomen zijn in een reglement.”

Dit juist om te vermijden dat veel persoonlijke gegevens samen  op één plaats zouden bewaard worden. Dit houdt namelijk een groot beveiligingsrisico in. Open VLD en Pro Hoeilaart hebben dit advies van de privacy-commissie onbegrijpelijk naast zich neergelegd.

CD&V Hoeilaart betreurt dat en nodigt alle verenigingen uit om zich hierover te bezinnen.