Danny Bombaerts terug uit Oeganda (fotoalbum)

dinsdag 01 mrt 2016

Voor Broederlijk Delen trok Danny Bombaerts enkele weken geleden naar Oeganda. Hier is zijn verslag: Enkele maanden geleden maakten mijn vrienden mij warm om mee te gaan met Broederlijk Delen naar Burkina Faso. Projecten steunen, ze bezoeken en ondertussen nog van een sportieve vakantie genieten, dat was voor mij de droomvakantie!! Het werd niet Burkina maar Oeganda want  Burkina was niet veilig op dat ogenblik. Terwijl mijn vrienden de reis naar Burkina uitstelden tot dit najaar, koos ik voor een andere bestemming: Oeganda. Het werd een prachtige ervaring die een blijvende indruk zal nalaten. Door het land per fiets te bezoeken, krijg je het echte Oeganda te zien, waar veel armoede heerst maar waar de mensen ook met weinig tevreden zijn. Het is een heel vruchtbaar land maar door het ontbreken van middelen en kennis wordt de grond niet benut. Daarom steunt Broederlijk delen in verschillende regio’s, plaatselijke NGO’s . 

De rondrit per mountainbike bracht ons door verschillende provincies en we bezochten er de NGO'S. In het vruchtbaardere noorden te Mbarara leerden we de partnerorganisatie  CONSIL kennen die zich in de regio vooral richt tot zeer arme mensen. Door te leren samenwerken en een coöperatieve op te starten kunnen ze samen hun producten aan betere prijzen verkopen. Ook richtten ze een spaargroep op om zo wat meer interest van hun geld te verkrijgen. Er wordt hen aangeleerd hoe ze mais en rijst kunnen verwerken.  Dan is er nog een project dat de armsten steunt door hun bvb. een geit en een paar kippen te geven die ze kunnen voederen en doorverkopen. Daarmee kan o.a. het schoolgeld betaald worden.   

Tegen het prachtige Queen Elizabeth National park waar we zouden doorfietsen, bezochten we in de stad Fort Potral een partner/radiostation. Radio KRC bestaat reeds 30 jaar en kan over een groot deel van de regio ontvangen worden . Naast het correct informeren, via sms berichten en uitzendingen, over eerlijke marktprijzen, houden ze zich bezig met het milieu, doen onderzoek naar  bvb. ziektes op koffie en theeplanten en het voorkomen ervan.

In het zuiden van het land, tegen Lira, bezochten we een kippen- en geitenkwekerij. De boeren uit de omtrek kunnen daar eenvoudige methodes aanleren om hun veestapel te behouden en uit te breiden. Er wordt hen uitgelegd hoe ze een betere opbrengst van granen en rijstgewassen kunnen verkrijgen. Men is er ook gestart met de viskweek van Tilapia en Nijlbaars. 

De gastvrijheid waarmee we overal ontvangen werden, overtreft alles!! De laatste avond mochten we genieten van heerlijke Oegandese dansen bij een lekker maal van hun zelf geteelde producten. 

Sportief was het een heel harde dobber. In noorden waren er de talrijke hellingen. In het zuiden was er de verschroeiende hitte. Bij 48 graden in de zon fietsen is wat van het goede teveel! 

Met bijzondere dank aan Gros Hoeilaart en al de sponsors, klein en groot, die graag hun deel bijdroegen. We waren met 27 fietsers en haalden zo'n. 59000 EURO op voor de projecten aldaar. Het Gros Hoeilaart geeft daarmee de voorzet naar andere gemeenten toe om hun inwoners ter plaatse te laten kennis maken met de projecten die door hun gemeente gesteund worden.