Dit zijn de 'vrouwen van het jaar' (enkele foto's)

maandag 02 mrt 2020

Zondagnamiddag organiseerde 'Samen Voor' het negende 'feest van de vrouw' waarop ook dit jaar twee vrouwen in de bloemetjes werden gezet. In de categorie 'Lifetime' werd dat Daniëlle Lefever (restaurant Victorine en nageslacht)  die vanaf haar 17e samen met haar moeder Victorine het bewonderswaardig succesverhaal schreef van 'Restaurant Victoria'. 

Victorine werd geboren in 1916, in Hoeilaart. Als jong getrouwde hield ze een viswinkel open. Dat was niet zo een voor de hand liggende job want, door het feit dat er toen nog niet zoveel frigo’s bestonden, moest de vis meerder keren per week afgehaald worden aan de kust. Daarom besloot ze de winkel te sluiten en begon ze te werken in de keuken van het Restaurant Tissens, bij Hélène Laureys,  dat gelegen was in de Felix Sohiestraat, daar waar nu Sandrine Bouleau haar kunstatelier heeft en waar Den Bolhoed geweest is. Victorine ontwikkelde daar haar vakkennis en leerde zo de paling in het groen te maken op basis van het recept dat ze daarna zelf aanpaste aan haar eigen smaak. 

Toen het restaurant werd verkocht, en niet aan haar overgelaten werd zoals beloofd, wilde ze zelfstandig te werk gaan en begon ze in 1954, samen met een dienstmeisje, haar eigen restaurant Victorine, op de huidige plaats. Ze maakte het recept van de paling in het groen op haar eigen wijze, en dit werd haar specialiteit. De klanten kwamen van overal, vooral van Brussel en omstreken, om ervan te proeven. Mark Sleen had er zijn persoonlijke tafel.

Haar dochter Danielle (Lefever), die vanaf haar 17de samen werkte met haar moeder, is er sinds dit jaar 60 jaar, en heeft het restaurant beheerd gedurende 30 jaar, samen met haar man Lucien. De laatste 3 jaar is het nu overgedragen aan haar zoon Charly.

Vele jongeren uit Hoeilaart hebben ook bij Victorine een studenten job gedaan en sommigen hebben er ook een koppeltje gevormd. Victorine is vandaag nog steeds een uitstraling van Hoeilaart naar de buitenwereld en heeft zonder twijfel bijgedragen tot de bekendheid van ons dorp op culinair gebied.

 

De vrouw van het jaar 2020 werd Sabrina Spinnoy.  

Sabrina Spinnoy keerde samen met haar dochtertje in de herfst van 2016 terug naar Hoeilaart, waar ze geboren en getogen is. Ze bleef niet bij de pakken zitten en smeet zich onmiddelijk in het culturele vrijwilligersleven. Bij Ekseeko is Sabrina vrijwilliger begeleidster voor allerlei vrijetijdsactiviteiten. Ze speelt ook toneel met hen. Voor de nieuwe toneel productie : "Het leven is een Cabaret", is ze co-regisseur. Daarnaast is ze ook actief bij Nero's Badmintonclub waar ze het G-Badmintion begeleidt.

Wat zeggen anderen over Sabrina?"Voor mij is Sabrina Vrouw van het jaar, omdat ze, ondanks haar persoonlijke situatie die niet zo gemakkellijk is zich zo belangeloos en vol enthousiasme inzet voor mensen met een beperking en hun een zinvolle vrijetijdsbesteding aanbiedt."

"Sabrina is een kunstzinnige en creatieve madam"

"Sabrina verdient een herkenning voor haar creatieve inspanningen met mindervaliden"

"Sabrina is actief als vrijwilliger bij Ekseeko, de vereniging voor personen met een beperking die ook in de Druivenstreek actief is".

"Zij werkt er vooral mee aan initiatieven rond improvisatietheater en als begeleider van de G-sport badminton in onze sporthal te Hoeilaart".

"Zij is ook één van de vrijwilliger-fotografen bij de gemeente Hoeilaart."