Hoeilaart kampioen in belastingsdruk

maandag 20 feb 2017

Het klinkt wat raar dat de gemeente met een partij aan de macht die elke verkiezingenscampagne de belastingsverlaging predikt, qua belangstingsdruk op nummer één staat in de druivenstreek. In onze gemeente is die gemiddeld per inwoner zo maar eventjes €899 (cijfer van 2015), zo lazen we vorige week in "Het Laatste Nieuws". In Overijse is dat €836, in Huldenberg €812 en in Tervuren €866. Bekijk je de situatie in Vlaanderen dan staat Hoeilaart op plaats 36 (op 308 gemeenten).

In december 2013 nog, net na de gemeenteraadsverkiezingen, verhoogde het OpenVLD &ProHoeilaart bestuur de personenbelasting van 6% naar 6,8% en de opcentiemen  van 950 naar 1000.

In een persbericht beklemtoont oppositiepartij CD&V dat er geen enkele reden is om de belastingsdruk zo hoog te leggen. En het is niet door de milieubelasting (op voorsel van CD&V) af te schaffen dat de situatie wordt rechtgetrokken. Met azijn vang je geen vliegen. CD&V stelt in haar persbericht dat het de belastingstarieven wil terugbrengen naar het niveau van voor 2013. Dit is belangrijk in de armoedebestrijding: ervoor zorgen dat mensen meer geld overhouden.

Het smaakt trouwens wat zuur dat de bevolking telkens meer betaalt terwijl een aantal schepenen voor hun royale maandelijkse vergoeding amper presteren. Wat speelt er toch in het hoofd van politici die het normaal vinden dat je vergoed mag worden om niets te doen.

Het is trouwens niet alleen de belastingsdruk die Hoeilaart de voorbij jaren duurder heeft gemaakt. De verkoop van het drinkwaterbedrijf scheelt ook een serieuze slok op de borrel. De Hoeilander is zelf de rekening aan het betalen voor de verkoop van zijn eigen drinkwater!

Zou het iemand verbazen dat tegen de volgende verkiezingen in 2018, als campagnestunt, de belastingen eventjes verlaagd worden? Een beetje doorzichtig maar toch zo herkenbaar.

 

BijlageGrootte
PDF icon PERSBERICHT CD&V.pdf136.32 KB