Hoeilander Jo Pauly kleurt slotshow druivenfeesten Overijse! (fotoalbum)

vrijdag 30 aug 2019

Woensdagavond werden de Druivenfeesten in Overijse afgesloten met een knap spektakel. Voor het eerst niet meer aan de IJsevijver maar aan het mooie Vuurmolengebouw. Ook geen vuurwerk, maar in primeur voor  de Druivenstreek “videomapping”. Er werd veel verwacht van deze afsluiter en het moet gezegd: de verwachtingen werden ingelost.

Uniek in de Druivenstreek

Het was eens iets helemaal anders, de feesten afsluiten zonder knallen. Sommigen vonden het jammer en hadden het gevoel dat het feestelijke er niet meer was, anderen hebben met volle teugen genoten van wat Overijse dit jaar in petto had. Het slotspektakel was eigenlijk een verhaal dat verteld werd door de reuzen van Overijse: John Colman, Mieke Muscat en Pietje Royal. Een verhaal geprojecteerd op de volledige hoogte en breedte van “De Vuurmolen”… indrukwekkend!! Een stukje, bij momenten erg 'orginele' (lees eigengereide) geschiedenis van de druiventeelt, beelden van druivenstoeten van weleer en ook de verkiezing van de Druivenkoningin kwamen aan bod. De opbouw zat goed in elkaar. Plots zat ook Will Tura in de verhaallijn. Als ereburger van Overijse en jarenlang vaste waarde op de Druivenfeesten kon hij natuurlijk niet ontbreken. “Omdat ik Vlaming ben” weerklonk door de luidsprekers, inclusief tekst op het gebouw en het hele plein brulde uit volle borst mee. 

Talent uit eigen streek

Dat videomapping heel wat kan doen werd woensdagavond duidelijk. Het hele gebouw zag er plots totaal anders uit dan in zijn originele vorm. En wie dacht het dan gezien te hebben zag iets later De Vuurmolen in weer in een andere gedaante. Leuke visuele attractie, zeker in combinatie met de geluidseffecten.Leuk detail aan deze avond is dat het technische concept werd klaargestoomd door Hoeilander Jo Pauly met een heel team specialisten op dat vlak. Jo is wereldtop. Niet lang geleden verzorgde hij o.a. ook één van de grootste videowalls ooit, tijdens de concerten van Marco Borsato in Nederland. De recensies logen er niet om: “Circus Borsato is tevens een fraaie lichtshow, een vuurwerkfestival een immense openluchtbioscoop dankzij de vernuftige videobeelden op het decor achter Borsato’s sterke band.” En dat is dan nog maar één van zijn vele projecten.  Jo is wereldwijd actief en bijzonder succesvol.

Verandering van spijs doet etenIn Overijse weten ze sinds een aantal jaren dat verandering het concept Druivenfeesten levendig houdt. Ook voor de editie van dit jaar werd geluisterd naar de mening van de feestgangers. Zo werd er gevraagd naar meer variatie in de optredens en daar werd voor gezorgd. Graag nog meer buitenactiviteiten, geen probleem. Ook deze afsluiter was een totale verandering. Niet alleen de plaats maar ook het concept werd drastisch omgegooid. Een goeie zet, zo bleek. Het spektakel lokte dan ook heel wat kijklustigen naar het Begijnhofplein.Misschien wordt het ook in Hoeilaart tijd om eens diep na te denken over wat verandering voor het Druivenfestival.