Marijke Derudder en Betty Gigas vallen in de prijzen (fotoalbum)

maandag 26 mrt 2018

Zondagnamiddag, in een volgelopen cafetaria van het GC Felix Sohie organiseerde "Samen Voor" de vrouwendag met als hoogtepunt het bekend maken van de "Vrouw van het jaar". Ditmaal twee categorieën: de vrouw van het voorbije jaar en de 'lifetime' bekroning. In de eerste categorie werd Marijke Derudder bekroont. Wat kan je over Marijke zeggen? Dat ze overal bij is, dat ze de steun en toeverlaat is van het verenigingsleven, dat zij binnen de gemeente al verscheidene succesvolle parcours heeft afgelegd. Zo heeft ze jaren geleden de jeugddienst en de vakantiespeelpleinen uitgebouwd, ze stond aan de wieg van de dienst welzin en het sociaal huis, ze werkt vandaag op de vrijetijdsdienst en trekt daar in belangrijke mate aan de kar ... We kennen haar ook van het 'huis van het kind', ze is secretaris van de GROS, van de seniorenraad en van het LOK en is altijd bereid een tandje bij te steken als er wat georganiseerd wordt. Denk maar aan de Meifeesten, de nieuwjaarsdrink, het Druivenfestival, de Blauwe Vinken ... Kort samengevat: zonder Marijke zou het veel minder zijn. 

De andere kandidaten binnen deze categorie waren: Annemieke Ooteman en Maryleen Bockstal.

In de categorie 'lifetime" was Betty Gigas de uitverkorene. En dit is wat voorzitster, Marie-Paule Bockstal over haar vertelde: 

Betty is een jonge dame van 74 jaar, die niet stil kan zitten. Sinds van in haar prille jeugd speelde ze met haar buurmeisjes en jongens op straat op ten Bosch, waar ze opgroeide als geboren en getogen Hoeilander.

Een tijdje na haar huwelijk met Roger, die een voetballer was in een Brusselse ploeg, stichtten ze samen de voetbal ploeg van ‘t Sloesveld in 1968. Betty was de helpende hand bij alles, zowel de bar doen, als de outfits wassen en ook werd ze de penningmeester van de ploeg. Ze was de mama-figuur van alle jonge voetballers van ‘t Sloesveld.

Na 20 jaar voetbal hebben Roger en Betty de café Sportecho overgenomen van 1989 tot 1997. Daar bleef Betty ook niet stilzitten want ze verzorgde feestjes die gehouden werden door de voetbal, er waren vergaderingen op de eerste verdieping, de biljartploeg speelde er wekelijks en ze verzorgde het ‘Spaarkastje ‘.

Deze periode van het café voorbij, werd Betty gevraag bij Okra waar ze penning meester werd. Van daaruit kwam het ontstaan van Crea Hoeilaart (ex Vlijtig Liesje), waar Betty de motiverende persoon in is en waar met de vlijtige dames allerhande mooie handwerkjes gemaakt worden met brei- en haakwerk.

Anderzijds is Betty ook een actieve vrijwilliger in het Dorpsrestaurant, bij de senioren, gedurende de aperitiefconcerten die er waren gedurende de Meifeesten, bij huwelijk- en jubileumrecepties op het gemeentehuis.

Ze heeft zich ook ingezet bij de Jonge Druivelaar waar ze werd uitverkozen tot Meter bij hun 100-jarig bestaan in 1996. Ze was paraat bij het totaalspektakel : Ik was 14 in 14 en zeer recent bij het  evenement « Hoeilaartse Melodieën » waar ze deel uitmaakte van het koor.

Bij haar reis naar Lourdes hielp ze spontaan de mensen in een rolstoel om ze naar de Onze Lieve Vrouw grot te brengen.

Dat is hoe Betty is, en waarom ze een pluim verdient ! 

Met deze 'Dag van de vrouw' zorgde 'Samen Voor' voor een topnamiddag met heel wat animatie. Een dikke proficiat aan de vereniging en uiteraard ook aan de winnaars.

Foto's: Michel Picone