Moeder van Charlotte getuigt in weekendeditie 'Het Laatste Nieuws' en in 'Koppen' (Eén)

zaterdag 17 okt 2015

Er is de voorbije week heelwat te doen geweest rond de nieuwe sensibiliseringsactie tegen spoorlopen van de NMBS. Het TV-spotje maakt in ieder geval duidelijk hoe moeilijk je een trein kan stoppen. In de weekendeditie van 'Het Laatste Nieuws" is een artikel te lezen (zie bijlage) waarin dorpsgenote, Carla Claeys, de moeder van Charlotte, het 12-jarig meisje dat vorig jaar door een trein gegrepen werd te Groenendaal, kritiek heeft op het feit dat de NMBS de nabestaanden o.a. opzadelt met een factuur van, in haar geval, 19 000 euro voor de geleden schade. In haar geval betaalde de familiale verzekering, maar de emotionele impact die zo'n rekening teweeg breng: een echte mokerslag.

Interessant in het artikel is ook te lezen dat er nog betwisting bestaat rond de eigenlijke aansprakelijkheid. Carla Claeys heeft een punt als ze stelt dat de wijze waarop het station van Groenendaal erbij ligt, de verwaarlozing en het een loopje nemen met de veiligheid, voor een deel mee de oorzaak kan zijn van dergelijke ongevallen. De NMBS betwist dat natuurlijk maar gaat er volgens ons nogal licht over.De toestand van het station is wel degelijk onveilig!

Voeg daar nog eens aan toe dat treinen vaak aan volle snelheid door het station gieren terwijl de perrons op sommige plaatsen veel te smal en in bijzonder slechte staat zijn, da kan je alleen maar verbaasd zijn dat er niet meer ongevallen gebeuren. In andere landen vertragen treinen als ze door stations razen, bij ons is dat blijkbaar niet nodig. Wie niet elke dag de trein neemt, moet maar eens de proef op de som nemen en op het perron van Groenendaal staan wachten op de trein. Wees bijzonder alert want als zo'n monster aan volle snelheid komt afgevlogen, dan weet je even niet waar je het hebt. Het wordt hoogtijd dat de perrons eindelijk in orde gezet worden. Het is een schande zoals ze erbij liggen en ze zijn bijzonder onveilig. En, zoals afval, afval aantrekt, zo trekt onveiligheid ook ongelukken aan. Een wat nederiger en groter verantwoordelijkheidsgevoel zou dit arrogante staatsapparaat deugt doen.

Natuurlijk kan de NMBS de schuld niet krijgen voor elk ongeval met spoorlopers, maar in het geval van het station van Groenendaal, is een gedeelde verantwoordelijkheid wel het minste wat je hen kan aanwrijven.

Carla Claeys levert een moedig gevecht en wij kunnen haar alleen maar steunen in haar strijd. NMBS, doe in Groenendaal wat nodig is! Stuur geen facturen maar bouwvakkers!

Klik hier voor de reportage van 'KOPPEN': SPOORLOPERS (tweede filmpje)!

BijlageGrootte
PDF icon HLN artikel Groenendaal.pdf1.6 MB